Varné typy brambor
A – brambory pevné a lojovité
jsou vhodné do salátů a jako příloha
B – brambory univerzální a středně pevné
jsou ideální pro přípravu jídel všeho druhu a jako příloha
C – brambory moučnaté
jsou určené k přípravě těst a kaší
Přechodové typy
můžete se setkat i s přechodnými typy, tj. AB, BA nebo BC, kde první písmeno uvádí převahu k varnému typu.
Níže jsou uvedené všechny námi pěstované odrůdy, které pro vás pečlivě vybíráme tak, aby splňovali ty nejlepší vlastnosti, které si žádáte, např. netmavnou po oloupání ani uvaření, jsou vhodné pro široké využití v kuchyni a mají vysokou konzumní kvalitu.
Název | Anuschka | Belana | Antonia | Red Anna |
Odrůda | velmi raná | raná | poloraná | poloraná |
Barva slupky | žlutá | žlutá | žlutá | červená |
Barva dužiny | žlutá | sytě žlutá | žlutá | sytě žlutá |
Varný typ | AB | A/AB | A | B |
Stolní hodnota | jakostní odrůda s pevnou konzistencí | velmi kvalitní pevně vařivá salátová brambora s velmi dobrou chutí | pevná jemná konzistence a vysoká stabilní hodnota po uvaření | středně pevná konzistence, velmi dobře se skladuje až do jarních měsíců |